DE WONINGPAS...
Een digitaal paspoort voor uw woning

Woensdag 19 juni 2019

De woningpas. Een digitaal paspoort voor uw woning

Er komt heel wat papierwerk bij kijken om een woning te (ver)bouwen, (ver)kopen of (ver)huren. Daarom is er in opdracht van de Vlaamse regering de digitale woningpas gelanceerd. De pas is gemakkelijk te consulteren via de site: woningpas.vlaanderen.be, waar u zich moet aanmelden met uw eID of de app itsme®.

Wat bevat de woningpas?

Het bevat alle informatie over uw woning. U vindt er administratieve informatie over het gebouw, de indeling, de ligging en informatie uit de EPB-aangifte of het energieprestatiecertificaat (als dit werd opgemaakt).

U kan er omgevingskaarten raadplegen en downloaden, zodat u meer zicht krijgt op overstromingsgevoeligheid of de bestemming volgens het gewestplan van uw grondgebied. U hebt ook de mogelijkheid om andere geografische informatie op te zoeken, zoals riolerings- of luchtkwaliteitskaarten.

De woningpas is een ‘work in progress’, dus er wordt nog steeds volop aan gewerkt om het nog beter te maken en er nog meer informatie en attesten aan toe te voegen.

In de toekomst zal u zelfs info kunnen delen met anderen of hen toegang verlenen tot uw woningpas. Dat is handig voor bouwpartners, toekomstige kopers of huurders, de notaris of een makelaar. U zal ook uw pas kunnen aanvullen met bijkomende informatie, zoals attesten, plannen, foto’s, uitgevoerde werken…

Doel: vereenvoudigen

Het meest belangrijke doel van de pas is administratieve vereenvoudiging. Alles be-vindt zich op één platform. Hierdoor vindt u gemakkelijk informatie over uw woning terug en bespaart u heel wat tijd bij het zoeken naar de juiste papieren. Het wordt dus ook veel gemakkelijker om uw huis te (ver)bouwen, (ver)kopen, (ver)huren, want alle informatie over uw woning is snel terug te vinden op één plek.

woningpas