WIST U DIT AL?
Dubbel glas verplicht in elke woning vanaf 2020

Woensdag 19 juni 2019

Dubbel glas verplicht in elke woning vanaf 2020

Via de ramen gaat er veel energie (warmte) verloren. Daarom moeten de ramen van alle woningen (dus ook huurwoningen) in Vlaanderen vanaf 1 januari 2020 dubbel glas hebben. De enige uitzonderingen op de dubbelglasverplichting zijn de ramen in de traphal, inkomhal en gang.

dubbel glas

Als u het onmiddellijk nog beter wil doen dan dubbel glas, kan u ook investeren in hoogrendementsglas. Die soort beglazing isoleert twee tot drie keer beter dan dubbel glas. Bovendien krijg u ook premies als u voor hoogrendementsglas kiest.

Premies voor hoogrendementsglas

Op de site energiesparen.be/subsidies vindt u een handig overzicht van de premies waarvoor u in aanmerking komt bij het plaatsen van hoogrendementsglas.

Op diezelfde site energiesparen.be/energiewinst kan u aan de hand van een energiewinstcalculator berekenen in hoeveel tijd u uw investering kan terugverdienen.

Wat als mijn woning niet aan de verplichting voldoet?

Als uw woning bij een woningonderzoek niet voldoet aan bepaalde normen zal de wooninspecteur strafpunten uitdelen. Als de woning dus niet in orde is vanaf 1 januari 2020 riskeert u volgende strafpunten:

  • 3 strafpunten voor 1 raam met enkele beglazing
  • 9 strafpunten voor meer dan 1 raam met enkele beglazing

Vanaf 1 januari 2023 wordt het aantal strafpunten opgetrokken naar 9 en 15 strafpunten. Vanaf 15 strafpunten kan de overheid de woning ongeschikt verklaren. Dat betekent dat de eigenaar werken zal moeten uitvoeren zodat de woning voldoet aan de wetgeving.