Vastgoed was, is en blijft
een interessante investering.

Officiële cijfers zijn er niet, maar samen met onze collega-makelaars zien we de laatste jaren dat investeerders verantwoordelijk zijn voor bijna de helft van de aankopen in nieuwbouwvastgoed. Appartementen blijken het aantrekkelijkst. 

Deze trend zal waarschijnlijk blijven duren tot de hypotheekrente, en dus ook de rente op spaarrekeningen, stijgt. De reden daarvoor is niet ver te zoeken: er staat bijna 300 miljard op de Belgische spaarrekeningen. Die genereren een opbrengst van quasi 0%. Daarnaast blijven de prijzen van vastgoed stijgen, zeker op goede locaties. De grote prijsstijgingen van 10 à 15 jaar geleden zijn voorbij, voor de komende vijf jaar gaat de Nationale Bank uit van een stijging met 1,5% per jaar. We zien dat niet alleen ervaren investeerders maar ook beginnende investeerders op de markt komen.

Wat is belangrijk om te weten als beginnende investeerder?

De aankoop: regio en buurt zijn belangrijk. Staan er veel appartementen te huur in de buurt? Als de vraag groter is dan het aanbod, dan zal dat een (positieve) impact hebben op de huurprijs. Let op met een lage aankoopprijs: echte buitenkansen bestaan niet meer. Pas ook op voor bouwovertredingen, erfdienstbaarheden enz. En ‘op te knappen’ betekent vaak ‘volledig te renoveren’. Ga als beginnende vastgoedinvesteerder voor een eigendom dat al voldoet aan alle eisen. Mensen die nu huren doen dat meestal omdat hun financiële en gezinssituatie onzeker is. Ze kunnen het zich niet veroorloven om in ‘duurdere’ buurten te wonen, die zeer in trek zijn. Richt uw aandacht dus op B-locaties, de vraag naar huurwoningen is er zeer groot.

‘Een goede huurder is goud waard’,
maar hoe vindt u die?

‘Een goede huurder is goud waard’, maar hoe vindt u die? Wilt u kunnen kiezen uit een groot aantal kandidaten? Dan is het antwoord eenvoudig: betere reclame tegen een betere prijs. Kleed uw appartement aan met bijvoorbeeld een mooi tapijt, in vaktaal heet dat ‘home staging’. Laat zeker professionele foto’s maken. Wanneer de kandidaat-huurder over de vloer komt: observeer zijn gedrag. Let op kleine details die op het eerste zicht onschuldig lijken: is hij wel op tijd? Wint hij inlichtingen in? Woont hij al lang in zijn huidige woning? Dat kan u een idee geven van zijn standvastigheid als huurder. Vergeet niet te vragen naar zijn financiële capaciteit: waar werkt hij, hoelang al, wat is zijn netto-inkomen? De huurkost zou niet meer mogen bedragen dan 35% van het netto-inkomen. Stel vragen maar let op de antidiscriminatiewet. U mag geen onderscheid maken tussen kandidaat-huurders op basis van hun huidskleur, leeftijd, seksuele geaardheid enz.

Op de pagina’s hierna vindt u een aantal (ver)nieuwbouw-projecten die bijzonder interessant zijn als investeringsvastgoed. Neem gerust contact op met onze collega die verantwoordelijk is voor de verkoop ervan. Die zal u tevens adviseren over uw verplichtingen als verhuurder: wat met de huurovereenkomst, bijlagen, huurwaarborg, plaatsbeschrijving en registratie.

Philip Rokegem

foto's sint idesbald